Kredi Komisyonlarına Sınırlama Geliyor

23/05/2013

Faiz oranlarındaki düşüşten sonra kredisini yeniden yapılandırmak isteyen tüketicilerden yüzde 10'a kadar komisyona isteyen bankalara sınırlama geliyor. Ekonomi Bakanı Çağlayan, komisyona % 2 tavan getirileceğini bildirdi.

Faiz oranlarındaki düşüşten sonra kredisini yeniden yapılandırmak isteyen tüketicilerden yüzde 10'a kadar komisyona isteyen bankalara sınırlama geliyor. Ekonomi Bakanı Çağlayan, komisyona % 2 tavan getirileceğini bildirdi.

Sabah gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre Merkez Bankası'nın faiz oranlarını indirmesine geç tepki veren, kredisini yeniden yapılandırmak isteyen tüketiciden yüzde 10'a varan oranlarda komisyon isteyen bankalara sınırlama geliyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredisini kapatmak ya da yeniden yapılandırmak için bankaya giden müşteriye uygulanan yüksek komisyon oranlarının engellenmesi için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Çağlayan, "Yüzde 10'a kadar komisyon alan var. Bunlara yüzde 2 sınırı getireceğiz. Meclis'e göndereceğimiz ilk torba yasaya bu maddeyi koyacağız" dedi.

Komisyonlar Çok Yüksek

Çağlayan, 1 milyonluk kredisini kapatmak isteyenlerden 100 bin liralık havadan para istendiğini, kredi yapılandırmada istenen yüzde4-10 arasındaki fahiş komisyonların iş dünyası tarafından da tepkiyle karşılandığını belirtti.

Komisyon Oranlarında Haksız Rekabet

Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Ali Yücelen, bankaların komisyon oranlarında haksız rekabet yaratacak uygulamalarının görüldüğünü ve bu uygulamaların "Rekabet Kanunu'na göre bu suç" olduğunu belirtti. Yücelen, bankaların yapılandırmaya gelir kapısı olarka baktığını, ve komisyonda yüzde 4'ün altına inilmediğini' açıkladı. Ankara Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Değer de, bankaların önce krediyi yapılandırmaya sıcak bakmadıklarını, ardından da komisyon istediğini söyledi. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise "Faiz artışını hemen yansıtıyorlar. Düşüş olunca pişman ediyorlar" diye konuştu.

BDDK: Ne Faiz Ne de Komisyon Konusunda Yetkim Yok

Bankaları regüle etmekle görevli BDDK'nın Başkanı Mukim Öztekin ise ne faiz ne de komisyon konusunda yetkisi olmadığını söyledi. Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) Finansal Okuryazarlık Derneği ile düzenlediği "Finasal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi"nde konuşan Öztekin, "5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun 144'üncü maddesi faiz oranları konusunda yetkili kurumları açıkça belirliyor. Bu hükümde BDDK'ya verilmiş bir yetki yok" dedi. Geçtiğimiz günlerde kendi talimatlarıyla Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından "Hakem Heyeti Tebliği" ve "Sözleşmeler Tebliği"nin yayımlandığını hatırlatan Öztekin, bunun banka ile müşteri arasındaki muhtemel ihtilafları önleme konusunda önemli yenilikler içerdiğini kaydetti. Mukim Öztekin, bankaların, bireysel müşterilerin alacakları ürün ve hizmetler için önceden bilgilendirmesi gerektiğini belirtti.

 

Kaynak: The Lira