Kredide tüm zamanların en ciddi büyümesi oldu

03/08/2010

Konut kredilerinde 2009’daki durgunluğun atlatıldığına dikkat çeken Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, 2010 yılının ilk yarısında kullandırılan kredilerin miktarında ciddi bir artış olduğunu ifade etti.

umur_01Umur Güven, 2010 yılının ilk yarısında kullandırılan kredilerin miktarında ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, bu artışı ‘bu zamana kadar gerçekleştirilen en ciddi büyüme rakamı‘ olarak nitelendirdi. Güven,  2010 yılının ilk yarısında kullandırılan kredilerin miktarındaki ciddi için ‘bu zamana kadar gerçekleştirilen en ciddi büyüme rakamı‘ dedi.

2010’un ilk çeyreğinde kredi hacminin yaklaşık yüzde 7 büyüyerek, 45.5 milyar TL’ye ulaştığını dile getiren Güven, “Son verilere göre gelinen nokta  sevindirici. Yılbaşından bu yana kullanılan kredi miktarı 49.7 milyar TL oldu. Sektör yılbaşına göre yüzde 17 büyüdü” dedi.

Bu hızlı artıştan kendilerinin de pay aldığını belirten Güven, “İlk altı ay içinde sektör liderliğimizi devam ettirerek, 20 binden fazla müşterimizi ev sahibi yaptık. Bu rakam bizim için oldukçe sevindirici bir gelişme” dedi.

53 milyar TL aşılır

Konut kredisi sektörünün yüzde 25’lerin üzerinde büyüyeceği beklentisinde olduklarına dikkat çeken Umur Güven, bu yıl 53 milyar TL’yi aşan bir rakama ulaşılacağını ifade etti. Garanti Mortgage’in ikinci yarı planı hakkında konuşan Güven, “Biz de sektör ortalamasının üzerinde büyüyerek, 2007 yılından bu yana sürdürdüğümüz liderliği devam ettirip, 2010 yılını da yine sektör lideri olarak bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Faiz Daha da Düşer Diye Beklemeyin

Konut alımı için öneride bulunan Güven, faizlerde düşüş beklentisiyle ev alımının ertelenmesinin o dönemde yaşanan herhangi bir artış nedeniyle tüm kazancın silinebileceği anlamına gelebileceğini vurguladı.

Örneğin konut fiyatlarında meydana gelecek bir artışın faiz düşüşünden elde edilecek finansal kazancı da ortadan kaldıracağını söyleyen Güven, “Tüketicilerin bu konuya çok dikkat etmeli. Fiyatının iyi olduğuna inandıkları gayrimenkulleri, gelir seviyelerine göre ödeyebilecekleri imkânı yarattıkları takdirde kaçırmasınlar. Mortgage kullanmak isteyen tüketicilere en önemli tavsiyemiz; kredi kullanırken kendi güçlerini aşmayacak şekilde planlama yapmaları” dedi.

Kaynak: Milliyet