Krediler Tıkır Tıkır Ödeniyor Konutta Balon Tehlikesi Yok

18/01/2011

BDDK'nın yüzde 75 sınırı getirmesine destek veren Ağaoğlu, kredilerde 'balon riski' olduğu yorumlarına tepki gösterdi.

agaoglu_detayBDDK'nın konut kredilerinin daire değerinin yüzde 75'i ile sınırlandırılması kararını destekleyen Ağaoğlu, 'balon riski' değerlendirmelerine ise tepki gösterdi.

"Bence insanlar konut alırken elini taşın altına koymalı." sözüyle sınırlamaya destek veren Ağaoğlu, balon riskine şu sözlerle karşı çıktı:

"Biz bankalar üzerinden şimdiye kadar 10 bin adet kredi kullandırdık. İçinde bir tek patlak yok. Türk insanı konut kredilerini geri ödemede çok hassas. Özellikle son dönemde televizyonlarda balon oluştuğuyla ilgili yorumlar duyuyoruz. Balon nerede oluştu şunu bir anlatsanıza? Şu anda insanların yeni ve nitelikli konuta ihtiyacı var. İstanbul'da 3 milyon 900 bin konut stoku var, bunun yüzde 70'i oturulacak durumda değil. İstanbul'da mevcut binaları değiştirdiğimizi, göç ve nüfus artışını da düşünürsek İstanbul'da senede 400 bin konut üretmemiz gerekiyor.

Tüm Türkiye'de üretilen rakam bunun altında. Üretimde balon yok, sorunlu kredi yok, kredinin hacminde bir sorun yok, peki bu balon nerede oluştu? Balon oluşsa oluşsa o insanların kafasında oluştu." Türkiye'de konut kredilerinin 54 milyar lira düzeyinde ve GSYH'nin yüzde 4'ü nispetinde olduğunu belirten Ağaoğlu, Batı ülkelerinde bunun yüzde 70-80'ler düzeyinde olduğunu hatırlattı.

Ucuz konutları dikkatle izliyorum

İnşaat maliyetindeki artış nedeniyle 2011'de ev fiyatlarının yükselebileceğini belirten Ağaoğlu, ucuz fiyatlı bazı konut projelerinde sıkıntı olabileceğini söyledi. Ağaoğlu, "Son dönemde bir ucuz konut modası var. Satış grafiği de iyi. Ancak artan inşaat maliyetleri nedeniyle, ucuz konutta sıkıntı yaşanabilir. Demirin tonu 800 liradan 1.400 liraya geldi. Çimento maliyeti yüzde 30 arttı. Ucuz konut satan projeleri dikkatle izliyorum. İnşallah olmaz ama bazılarında sıkıntı yaşanabilir. Bu noktaya parmak basmak isterim. Dar gelirli vatandaşlarımız için bu konutlara verilen 30-40 bin liralar çok önemli. Maliyet artışı nedeniyle, bu firmaların sattıkları fiyata bu daireleri mal edememe ihtimali söz konusu." dedi.

Kaynak: Zaman