Kredilerde Riski Tüketici Kredileri Oluşturur

30/04/2013

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, risk unsuru oluşturan, cari açığı direkt etkileyen ağırlıklı olarak tüketici kredileri ve ihtiyaç kredileri. Bu konuda gerektiği zaman her türlü tedbiri alırız” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredilerin farklı kategoriden, farklı açıdan büyümelerinin önemli olduğunu belirterek, “İhracat ve yatırım kredilerinin büyümesi çok fazla risk unsuru oluşturmaz. Risk unsuru oluşturan, cari açığı direkt etkileyen ağırlıklı olarak tüketici kredileri ve ihtiyaç kredileri. Bu konuda gerektiği zaman her türlü tedbiri alırız” dedi.

Yüzde 15 Sınırı Yok

Sivas’ta, Bankacılık ve Finans Sektörü Genel Değerlendirme Toplantısı’na katılan Öztekin, kredilerdeki büyümeye işikin şu i değerlendirdi. Konut kredisi konusunda açıkçası çok fazla sorun olduğu düşüncesine sahip değilim. Tüketici kredilerinde de bu aşamada Merkez Bankasının ‘illa yüzde 15 olsun’ diye bir kaydı yok. Yüzde 15’i aşarsa ‘rezerv biriktiririm’ düşüncesinde. ‘Bu yüzde 20 olmaz’ diye bir kural anlamına gelmiyor. Ülkenin büyümesi lazım, büyümesi için ihtiyaç duyulan krediler teşvik edilir.”

Türkiye Gelişme Arzusunda

Türkiye’deki bankaların ulaştığı aktif büyüklüğe değinen Öztekin, bunun iyi noktada olduğunu ancak daha da iyi olması gerektiğini belirtti. Gelişmiş ülkelerde bankaların aktif büyüklüklerinin Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) 3 katı olduğunu aktaran Öztekin, Türkiye’nin de gelişme arzusunda bir ülke olduğu için hedefinin önce GSMH’yi yakalamak, 2023’te de GSMH’nin yüzde 150’sine ulaşmak olduğunu dile getirdi.

Faiz Yüzde 5.22’ye İndi

Haftaya yüzde 5.32 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi üst üste 9. işlem gününde de düştü. Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi tarihi dip seviye rekorunu kırarak dün yüzde 5.22’ye geriledi.

Kaynak: Hürriyet