Maaşa Göre Ne Kadar Konut Kredisi Alınabilir?

06/09/2012

Konut kredilerinde kullandırılacak kredi tutarının rakamsal değeri yüksek olduğundan, bankaların kredi batak riskini de gözönünde bulundurarak, konut kredisi kullandırımında daha tedbirli davranmaktadır.

Maaşa Göre Ne Kadar Konut Kredisi Alınabilir?

Tüketicinin alacağı kredi türüne bağlı olarak bankaların uyguladığı politikalar değişkenlik gösterir. Özellikle konut kredisinde kullandırılacak kredi tutarının rakamsal değeri yüksek olduğundan, bankaların kredi batak riskini de gözönünde bulundurarak, konut kredisi kullandırımında daha tedbirli davranmaktadır. Tüketicinin bankaya belgeleyebildiği gelir, kullandırılacak kredi tutarının belirlenmesinde önemli bir faktördür. Gelire göre ne kadar konut kredisi alınabileceği konusunda kesin bir karar olmamakla birlikte bankaların genel yaklaşımı aylık konut kredisi taksiti, aylık gelirin 1/2 sini aşmaması şeklinde olsa da uzmanlara göre bu oranın 1/3 düzeylerinde olması gerekir.

Örnek olarak konut kredisi hesaplaması yapıldığında 100 bin TL,10 yıl vade, konut kredisi oranı %1 ve aylık taksiti 1.435 TL olan kredi için banka, tüketiciden 2.800 TL gelir beyanı talep eder. Kişisel beyanın yanında bazı bankalar toplam aile gelirini de kabul edebilmektedir. Kredi kullandırımınında gelir beyanının bankanın istediği kriterlerden sadece biri olduğunu unutmamak gerekir. Kredi kullanacak kişi banka koşullarına göre uygun gelire sahip olabilir ancak bunun yannda tüketicinin mevcut borçları (daha önce alınmış konut kredisi, ihtiyaç kredisi ya da taşıt kredisi), borçlarıyla ilgili bankalarla ilişkileri, düzenli ödemeler, banka ile olan finansal birlikteliği (kredi kartı kullanımı, mevduat hesabı, vb.), işyerinde çalışma süresi (genelde SGK’lı min 6 aylık bir sürede çalışma) , ekonomik koşullara bağlı olarak bankanın kredi verme isteği de ne kadar alabileceği sorularının cevabında etkendir.

Tüm bu faktörlerin birlikte değerlendirilerek, maaşın alındığı banka şubesinden konut kredisi başvurusu yapılması da kredi onay ve kullandırım sürecinde olumlu etki yaratacaktır.

Kaynak: KrediPazarı