Merkez Bankası Faiz Oranlarını Değiştirmedi

19/06/2013

Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit tuttu. Gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 3,50'de, borç vermede yüzde 6,50'de sabit kaldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit tuttu.

Gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 3,50'de, borç vermede yüzde 6,50'de sabit kaldı.

TCMB'den yapılan faiz oranlarına ilişkin duyuruya göre, PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını belirledi.

Buna göre Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit bıraktı.

Gecelik faiz oranları, Merkez Bankası borçlanmafaiz oranı yüzde 3,5; borç verme faiz oranı yüzde 6,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6'da bırakıldı.

Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 9,5'ta sabit tutuldu.

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiği belirtilerek, "Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamaktadır. Mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarının seyri iktisadi faaliyetteki artışın cari işlemler açığına yansımasını sınırlamaktadır" denildi.

Yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlendiği ifade edilen duyuruda;  "Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Bu çerçevede, iç talep ve kredilerdeki artışlar ile döviz kuru hareketlerinin fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilen duyuruda "Bu doğrultuda Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" değerlendirilmesinde bulunuldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı