Reeskont Kredisinin Kapsamı Genişletildi

14/02/2013

22.01.2013 tarihinden itibaren geçerli olan yeni düzenleme ile birlikte döviz cinsinden kullandırılan Reeskont Kredilerine 120 gün vade opsiyonunun yanı sıra ilk 60 günü Türk Eximbank kaynaklarından fonlanacak 180 gün vade opsiyonu getirilmiştir.

İhracatçılarımız için uygun maliyetli kaynakların artırılması amacıyla, halihazırda T.C Merkez Bankası ile işbirliği içerisinde, Türk Eximbank'a tanınan 5,5 milyar dolar limit çerçevesinde kullandırılan Reeskont Kredisinin (RK) kapsamı genişletilerek, 01.08.2011 tarihinden itibaren TL cinsinden de kullandırılmaya başlanmış ve 120 gün vade seçeneğinin yanında Türk Eximbank kaynakları ile desteklenerek 180 gün vade seçeneği de sunulmuştur.

22.01.2013 tarihinden itibaren geçerli olan yeni düzenleme ile birlikte döviz cinsinden kullandırılan Reeskont Kredilerine de 120 gün vade opsiyonunun yanı sıra ilk 60 günü Türk Eximbank kaynaklarından fonlanacak 180 gün vade opsiyonu getirilmiştir.

Reeskont Kredisi Faiz Oranları

Piyasa koşullarına göre çok düşük maliyet yapısına sahip olan Reeskont Kredisinin kredi faiz oranı; 120 gün vadeli döviz kredisinde LIBOR/EURIBOR+0,75, 180 gün vadeli döviz kredisinde LIBOR/EURIBOR+1,75, 120 gün vadeli TL kredisinde %5,50, 180 gün vadeli TL kredisinde ise %5,75 seviyesinde olup, Bankamız Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası programından yararlanan firmalara TL kredilerinde 0,25 puanlık bir faiz indirimi uygulanmaktadır.

Reeskont Kredi Maliyeti

Bu çerçevede, kredinin maliyeti 180 gün vadeli TL krediler için %5,50, 120 gün vadeli TL krediler için %5,25 gibi cazip bir oran olmakta, böylelikle faiz avantajının yanında firmalara ihracat alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alabilme imkanı sunulmaktadır. İhracat taahhüt gerçekleştirme süresi kredi kullandırım tarihinden itibaren 12 ay’dır.

Tüm ihracatçılarımıza açık olan ve kredi taleplerinin beklenmeksizin süratle karşılandığı Reeskont Kredisi'nden yararlanmak isteyen firmalarımızdan teminat olarak; kendisinin borçlu, Eximbank’ın alacaklı olarak yer aldığı ve Türk Eximbank nezdinde limiti bulunan herhangi bir bankanın avalini taşıyan bono almaları yeterli olacaktır.

Kaynak durumu, piyasaya göre çok uygun faiz yapısı, kolay erişilebilirlik nitelikleri ve yeni yapısı ile ihracatçılarımızın kullanımına sunulan Reeskont Kredi başvurusu, Türk Eximbank Genel Müdürlüğü ile Ankara Bölge Müdürlüğü ve İzmir Şubelerince kabul edilmektedir.

Kaynak: Kredidünyası