Rusya Rumlardan Kredi Karşılığında Petrol Kuyusu İstiyor

30/10/2012

Rum basının haberine göre, Duma üyes Mihail Emelianov Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde, hidrokarbon yatakları bulunan p

Rusya'dan bir siyasetçinin Güney Kıbrıs’a AB Destek Mekanizması’ndan alacağı krediye ihtiyaç bırakmayacak bir teklif sunduğu bildirildi. Rum basının haberine göre, Duma üyes Mihail Emelianov Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde, hidrokarbon yatakları bulunan parsellerden birini, kredi karşılığında Rusya’ya vermesini talep etti.

Rum Simerini gazetesinin “Bize Gaz Verin ve Troyka’yı Geri Gönderin” başlıklı manşet haberine göre, Emelianov, Rum Başkanlık adayı Yorgos Lillikas’ın da konuşmacı olduğu Moskova’daki bir yuvarlak masa toplantısında, Rusya’nın ekonomisinin sağlam olduğunu ve 5-10 milyar dolarlık kredi vermenin, kendileri için problem olmayacağını kaydetti. Emelianov’un, Güney Kıbrıs’tan da Rusya lehinde, özellikle doğalgaz ve enerji alanında, olumlu bir politika izlemesini beklediklerini söylediğini yazdı.

Habere göre Emelianov, Rus şirketlerinin Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde faaliyet göstermeleri halinde, bunun her iki ülkenin de menfaatine olacağını belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise, Güney Kıbrıs ile Troyka arasındaki müzakerelerin devam ettiğini, al-ver aşamasında bulunulduğunu, ancak henüz memorandum ve şartlar konusunda anlaşma noktasına gelinmediğini yazdı. Gazete, Brüksel’den gelen bilgilerin, müzakerelerin ilerlediği ancak daha yapılacak çok iş bulunduğu ve en çok da özlü konularda uzlaşı sağlanması gerektiğini yönünde olduğunu kaydetti.

Troyka’nın Güney Kıbrıs için koyduğu hedeflerin gerçekleşip gerçekleşemeyeceği konusunda endişeli olduğunu belirten gazete, Rum hükümetinin memorandumu ile Troyka’nın memorandumu arasında, 8 önemli konuda farklılıklar bulunduğunu yazdı.

Kaynak: Focus Haber