Merkez Bankası Kararı Tüketici Kredileri Faiz Oranlarını Etkileyecek

30/03/2011

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırmasının tüketici kredilerini de etkileyeceğini bildirdi.

b11Merkez Bankası'nın munzam karşılıkları artırmasına ilişkin soruları yanıtlayan Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, yapılan hareketin maliyetleri önemli ölçüde etkileyeceğini ve bankacılık sisteminin bu yükü taşıyamayarak mutlaka maliyetlerine yansıtacağını belirtti. Kalkan, bunun karlılıklarda yüzde 15 ile 20 azalmaya sebep olabileceğini söyledi.

Bir gazetecinin, "Faiz artışları en erken Nisan'da mı?" sorusu üzerine Kalkan, "'Muhtemeldir, belki ondan önce de başlayanlar olabilecektir. Çünkü getirilen yük çok önemli ama fiilen etkisi 15 Nisan'da olacağı için muhtemelen Nisan ayının başından itibaren de bunlar görülecektir diye düşünüyorum" dedi.

Kalkan, "Ne kadarlık bir faiz artışı olabileceği, bir hesaplamalarının olup olmadığı" yönündeki soru üzerine de "Onu şu an için söylemek zor. Bankalar arasında çok yoğun bir rekabet var. O rekabet nedeniyledir ki şu ana kadarki yüklerin hiçbirini yansıtamadık zaten. Kasımdan bu yana yapılmakta olan tüm zorunlu karşılıkların yükleri fiilen bankaların üzerinde kalmış oldu ve fiyatlara büyük ölçüde yansıtılamadı ama artık bundan sonra zannediyorum o mümkün olamayacak ve yine de rekabet şartlarına bağlı olarak bir miktar faiz artışları olacak" karşılığını verdi.

Tüketici Kredilerinde de Faiz Artar

Bir soru üzerine, tüketici kredileri faiz oranlarnda  da bunun geçerli olduğunu belirten Kalkan şunları kaydetti:

"Orada zaten çok küçük bir kıpırdanma yılbaşından sonraki dönemde oldu fakat yapılan bu hareketlerin şöyle bir etkisi oluyor; zorunlu karşılıkların bankaların üzerinde maliyetlerini artıracağı ve giderek faizlerin artırılacağı korkusuyla tüketici kredi almaya yöneliyor. Özellikle birinci ve ikinci aylardaki kredi talebindeki artışın gerisinde de bu var diye düşünüyoruz. 'Nasıl olsa faizler artacak o zaman ben ihtiyacımı bir an önce bu düşük faizlerden gidereyim' düşüncesi var. O nedenle de buraya yönelmiş durumdalar. O da bir miktar bu kredi genişlemesini hızlandırıyor, tetikliyor."

Vakıfbank'ın ilk 3 ayda kredilerdeki durumuna ilişkin bir soru üzerine Kalkan, sektörde olduğu gibi talebin bulunduğunu, bunları karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Kalkan, munzam karşılıkların artışının kredileri yavaşlatmada etkisinin olup olmayacağı, başka önlemlerin de gelip gelmeyebileceği yönündeki soru üzerine, "Biraz faiz artışlarına da bağlı bu... Faiz artışları başladığı zaman o ölçüde yüksek olacağını düşünmüyorum. Onunla birlikte bir miktar hız kesebilir" dedi.

Süleyman Kalkan, bir soru üzerine, munzam karşılıklar için faiz verilmesi gerektiği görüşünde olduklarını belirterek, "Sonuçta buraya çok önemli bir kaynak aktarıyoruz. 'Hiç faiz vermiyorum' değil de bugün itibariyle sıfır olarak söylenmesi bile daha doğru olur diye düşünüyoruz. Bugün oran sıfırdır, yarın oran 3'tür, 5'tir. Ama 'hiç faiz vermiyoruz'... Bunu bir daha gözden geçirmesi gerekir diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Dünya