Tapuda İnternet Devrine Giriyoruz

12/01/2011

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tapuda hızlı işlem için 'on-line işlem' uygulaması başladı.

tapu_kadastro_genel_mdGayrimenkuller üzerinden tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak sistem; İstanbul, Ankara, İzmir, Hakkari ve Bitlis'in de aralarında bulunduğu 24 ilde hizmete girdi. Yeni sisteme göre, başvurusunu internet üzerinden yapan vatandaşa randevu tarihi ve saati cep telefonuna kısa mesajla gönderiliyor. Mesajda yer alan gün ve saatte Tapu Müdürlüğü'ne giden vatandaş da işlemlerini beklemeden hallediyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Sistemi'nin (TAKBİS) Türkiye geneline yaygınlaşması on-line başvuru uygulamasını beraberinde getirdi. Son yıllarda teknolojik yatırımlarının yanı sıra kadrosunu da gençleştirerek güçlendiren Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu şubelerinde yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için yeni bir hizmeti daha hayata geçirdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in talimat ve takibinde hizmete giren projede, şimdilik İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin de aralarında bulunduğu 24 ilin 117 ilçesini kapsıyor. On-line başvuru sistemi yıllardır vatandaşların kapısında günlerce işlem yapmak için beklediği Tapu Sicil Müdürlükleri'ni kolay, hızlı ve güvenli hizmete kavuşturuyor.

24 il, 117 ilçede hizmete giren on-line başvuru sistemi şöyle çalışıyor. Tapuda işlem yapmak isteyen vatandaş www.tkgm.gov.tr adresine girerek ana sayfa da yer alan on-line başvuru bölümünü tıklıyor. Karşısına çıkan ekrana kimlik ve iletişim bilgilerini giren vatandaş, sırasıyla hangi işlemi yapmak istediğini (satış, kat irtifakı tesisi, düzeltme, ipotek, bağış vs..) seçiyor, ardından işlem yapmak istediği gayrimenkul bilgilerini sisteme kaydediyor. Bilgileri giren vatandaşın başvurusu tamamlanmış oluyor.

Müdürlüklerin işlem durumunu sürekli takip eden TAKBİS sistemi ise vatandaşa işlemini yaptırması için en uygun tarih ve saati otomatik olarak belirliyor. TAKBİS aracılığıyla belirlenen randevu tarihi ve saati vatandaşın tercihine göre mail yada SMS yoluyla kendisine bildiriliyor.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden, yapacağı işlem için gerekli evrakları öğrenen vatandaş, günü ve saatinde Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderek işlemini gerçekleştiriyor. İşlem için gerekli tarih ve saatte gelmeyen vatandaşın ise randevusu iptal oluyor.

Tapu ve Kadastro Bilgileri e-devlet Kapısında

Vatandaşın yaşadığı sıkıntıları ve uzun işlem sürelerinin ortadan kaldırılması için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Tapu Sicil Müdürlükleri'nde bir dizi önlem alındı. Önce Tapu ve Kadastro Müdürlükleri'nin fiziki yapısını iyileştiren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, memurların üzerindeki iş yükünü azaltmak amacıyla kadrosunu önemli bir oranda genç memurlarla takviye yaptı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Bilgi İşlem Sistemi (TAKBİS) projesi başlatıldı ve bir çok ilde altyapı tamamlandı. Tapu Müdürlükleri'nde sıramatik uygulamasıyla devam eden düzenlemeler 'E-devlet' uygulamasının hayata geçmesiyle on-line ortama taşındı. Kimlik numarasıyla E-devlet uygulamasına giren vatandaşın tapu ve harç bilgilerini bu yöntemle öğrenmesine imkan tanındı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ardından Tapu Müdürlükleri'nde yaşanan yoğunluk ve sıkıntıları ortadan kaldırmak için on-line randevu sistemine geçiş yaptı. Hızlı, güvenli ve şeffaf hizmet anlayışıyla hayata geçirilen on-line başvuru şu anda 24 ilde 117 ilçeyi kapsıyor. TAKBİS sisteminin tüm Türkiye'ye yayılmasının ardından vatandaşlar Türkiye'nin her yerinden onlinerandevu.tkgm.gov.tr adresinden sisteme giriş yaparak randevusunu alabilecek.

Kaynak: Takvim