Teşvikler Artarsa Kredi Faiz Oranları Düşer

10/05/2013

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, maliyetler hafiflerse, bazı teşvikler verilirse, kredi faiz oranlarının daha da düşeceğini açıkladı

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, son günlerde ekonomi yönetiminden bankalara yapılan eleştirileri yanıtladı. Özen'e, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın "Bankaların kredileri düşük faiz ile yeniden yapılandırma isteyenlere uyguladığı yüzde 4 faiz ahlaki değil. Düzenleme yapıp kısıtlama getireceğiz" sözleri soruldu.

Özen soruları şu şekilde yanıtladı:

Sabit Borçlanan Faiz Rskine Girer

Faizler 6'ya düşüyor, 12'den vermişim kıramıyorum ki. Böyle bir lüksüm yok. Anlaşmalar var arada. Diyorlar ki bütün faiz riskini bankacılık sektörü üstlensin. Bunu yapamaz. Adil değil. Erken kapama komisyonu o zaten hepsini alır. Sıkıntılı bir durum farkındayım ama adaletten uzaklaşmayalım. Çünkü sabit borçlanmış. Ya faiz yükselseydi. Karşı tarafı anlıyorum ama olmuyor. Sabit borçlanan faiz riskine girer. Bunu bilmesi lazım. Herkes hesabını kitabını iyi yapacak."

Sanayi Şirketlerinin Karını Sorgulayın

"İlk 500'ün kârını sorgulayın. Sizden rica ediyorum. Bir de gelip bu sektörün kârlılığına bakın. Bu sektör büyük kâr edecek. Buna alışın. Çünkü sermayesi büyük. Bu sektörde 186 milyar TL sermaye var. Temettü olarak BDDK sınırlaması vardı. Bunu biriktirdik. İçerde tuttuk. O sermaye kâr edecek. Faiz oranları düştü. Biz menkul kıymetlerden çok para kazandık. Bu kâr müşteriyle alakalı bir kâr değil ki.Garanti Bankası çok kâr açıkladı. Bu olmaz diyorlar. Kusura bakmayın, bu bakkal hesabı değil."

Komisyonlarda Hatalarımız Oldu

"En şeffaf sektörüz. Ama hatalarımız olduğunu kabul ediyorum. Bazı işlemlerden aldığımız komisyonları almamız lazım. 31 işlem ücretinin 4-5'i böyledir. Onları almazsak bu sektöre bir şey olmaz. Bunlara bir regülasyon gelecek.Sanayi Bakanlığı, BDDK ile konuşuyoruz. Ama diğerlerinin arkasında dururum. Dünya ortalamalarına bakın. Toplam gelirler içinde komisyonun payı en düşük Türkiye hala. Yüzde 20 civarında. Faizler düşünce bankaların komisyon gelirleri artacaktır. Bu dünyada böyle olmuştur. Buna alışın. İsmini vermek istemediğim bir kamu otoritesi çok güzel konuştu. 5 milyar TL den 285 milyar TL oldu krediler dedi.Ne kadar kredi vermişiz."

Maalesef Sevilmiyoruz Ama Boynumuz Kıldan İnce

"Ama kamuoyu nezdinde o kadar reaksiyon yaratılıyor ki bizim imajımız zedeleniyor. Biz maalesef sevilmeyen insanlarız toplumda. Parayla uğraşmak zor bir iştir. Ama biz bunu ahlaklı bir şekilde yapıyoruz. Biz bankacılar olarak inanın böyle insanlar değiliz.Dürüst insanlarız. Boynumuz kıldan ince. Maliyetim olmayan bir şeyi almıyorum. Alırsam da bırakırım. Ama maliyetim olan bir şey de bu liberal ekonomide de kimse müdahale etmesin."

Teşvik Olursa Kredi Faizleri Daha da Düşer

Kredi faiz oranları düşüyor. Düşmüyor değil. Ama şu hesap yanlış. Bankacılar kredi faizlerini düşürmek zorunda. Mevduat alıyoruz , kredi veriyoruz. Ama arada hiç maliyet yokmuş gibi. Munzam karşılık etkileri var. İşletme giderleri var. Sorunlu krediler var. Bu batan paraları fiyatlamalara koymak zorundayız. Bu maliyetler hafiflerse, bazı teşvikler verilirse, kredi faiz oranları daha da düşer.

Bankalar Olmasa Sektör Nasıl Büyüyecek

Hoşumuza gidiyor. Türkiye çok büyüyor. Bu sektör olmasa nasıl büyüyecek. Hoşumuza gidiyor. Fitch notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye artırdı diye. Fitch sağlam bankacılık diyor. Yarın bugün diğerleri de artıracak. Bankacılığa refere edecek.

Kaynak: İnternet Haber