Türkiye’de Konut Kredileri Çok Maliyetli

25/04/2012

Konut piyasasının durgunluğa girmesinde artan konut kredisi maliyetlerinin payı büyük.

Konut piyasasının durgunluğa girmesinde artan konut kredisi maliyetlerinin payı büyük. Öyle ki 6 yıl vadeli krediyle satın alındığında evin maliyeti iki katına çıkıyor. Dubai merkezli gayrimenkul şirketi Emaar’ın Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, “Konut kredilerinin Türkiye’de olması gereken yer 0,50-0,60. Yüzde 1′ler çok yüksek.” dedi.

Konut kredisi maliyetlerinin aylık yüzde 0,79′lardan yüzde 1,30′lara yükselmesinin ardından yeni yapılan konut stoklarındaki erime hızı düştü. Konut üreticileri her ne kadar karlı geçen kışın ardından gelen baharla birlikte insanların ev almak için harekete geçeceğini söylese de, konut piyasasında gerçek bahar, enflasyonun ve buna bağlı olarak da konut kredi maliyetinin düşmesiyle yaşanacak. Dünyanın en yüksek binası 811 metrelik Burç Halifa’nın da sahibi olan Dubaili gayrimenkul şirketi Emaar, Türkiye’de de konut ve alışveriş merkezleri yapıp işletiyor. Türkiye’deki gayrimenkul piyasasının önde gelen oyuncularından Emaar’ın Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, konutta yaşanan stok erime hızındaki düşüşün sebebinin yüzde 1,30-1,40′ları gören banka kredi maliyetleri olduğunu söyledi. Konut kredilerinin herkes tarafından kullanılabilir olması için 0,50-0,60 olması gerektiğini belirten Balaban, “Bir ara 1,30-1,40′lara çıktı. Dünyanın hiçbir yerinde de yıllık yüzde 15-16′larla konut kredi maliyeti yok. 6 yıllık kredi kullandığınızda bir eve iki kat para ödüyorsunuz. Şu anda 1-1,05 bandına düştü. Ben Türkiye’de olması gerekenin 0,60′lar, 0,50′ler olduğuna inanıyorum.” dedi.

İstanbul Avrupa yakasında villa tipi Toskana Vadisi konutlarını inşa eden Emaar, TMSF koordinasyonunda Halis Toprak’tan 430 milyon dolara satın aldığı Anadolu yakasıdaki Libadiye arsasında konut, ofis, AVM ve otelden oluşan bir karma projenin inşasına başladı. Ozan Balaban, yüzde 1′i aşan konut kredilerini çok yüksek buldukları için, bu projede şirket bünyesinden sağladıkları destekle müşterilerine 60 aya kadar sıfır faizli banka kredisi kullandıracaklarını söyledi.

Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, yatırım aracı olarak gayrimenkulü şöyle değerlendirdi: “Dolarda son on yıldaki artış enflasyonun altında. Dolar şu anda 1,70-1,80 bandı ile olması gereken yerde. Altın fiyatları Çin alım yaptığı için yükseldi, yarın satıyorum dese ne olacak? Borsa derseniz büyük oyuncular allak bullak edebiliyor. Şu anda gayrimenkul hem oturum hem de yatırım amaçlı, değerini en iyi koruyan bir araç.” Bu yılın ikinci yarısından itibaren konut piyasasında hareketlenme bekleyen Balaban, 2013′ün ise hem konut sektörü hem de Türkiye ekonomisi açısından parlak bir yıl olacağını söyledi.

Ortadoğu ülkelerinde üretim olmadığını belirten Balaban, bu ülkelerdeki sermayenin Türkiye’de fabrikalara ortak olmak istediğini söyledi. Balaban, “Üretilen malı hem burada, hem ülkelerinde satacaklar. Bu Türkiye’nin ihracatını ve istihdamı artırır.” dedi. Avrupa’nın nüfusunun yaşlandığına dikkat çeken Balaban, “Problem sadece finansal değil. 5-10 seneden önce toparlanma başlamaz. Üreten ve tüketen bir nüfus gerekiyor. Bu da zor görünüyor.” diye konuştu.

Kaynak: Zaman