Türkiye’nin Bankacılık Sektörüne Ciddi Bir İlgi Var

15/07/2013

Körfez Ülkelerinden bölgenin en büyük katılım bankalarından biri öncelikle taşıt kredisi ve konut kredisi gibi ürünlerle Türkiye'de kredipazarını tanımayı hedefliyor.

Deolıtte Türkiye’nin Finansal Hizmetler Yöneti Ortağı Yücel Ersöz, Avrupa, Uzak Asya ve Ortadoğu bölgesinden Türkiye’nin bankacılık sektörüne yönelik ciddi bir ilgi olduğunu söyledi.

Körfez Ülkelerinden bölgenin en büyük katılım bankalarından birinin Türkiye pazarını araştırdığını söyleyen Ersöz, “Aralarından bir banka Türkiye’ye lisans alma çalışmaları uzun süreceği için belki tüketici finansmanı ürünleriyle girebilir. Öncelikle taşıt kredisi ve konut kredisi gibi ürünlerle kredipazarını tanımayı hedefleyen grubun, sıfırdan lisans alma isteği de var” dedi.

Türkiye’ye olan ilginin Gezi Parkı olayları nedeniyle azaldığı yönünde bir gözlemlerinin bulunmadığını söyleyen Ersöz, Türkiye’de yapısal sorunların daha önemli olduğunu ve cari açık ile dolar kurunun performan-sının yabancı yatırımcılar için daha kritik hale geldiğini ifade etti. Ersöz, “Hatta geçtiğimiz dönemde Frankfurt’un en büyük bankalarından birisi ile görüşmeler yaptık. Türkiye’de banka almak için kredi pazar araştırmaları yapan söz konusu bankanın yönetim kurulu başkanı bize ilk olarak cari açık ile ilgili kalıcı bir çözüm olup olmayacağını sormuştu. Grup pazar araştırmasının ardından henüz bir adım atmadı” diye konuştu.

5-6 Bankanın Gözü Türkiye'de

Deloitte Türkiye’nin Finansal Hizmetler ortağı Hasan Kılıç, doğulu-batılı 5-6 bankanın gözünün hala Türkiye’de olduğunu belirterek, “Türkiye’de büyük altyapı projeleri olduğu sürece hem finans hem de reel sektör şirketlerinin Türkiye’ye ilgisi azalmaz. Batı ülkelerinde buradaki gibi projeler yok. Bu işler olduğu sürece yabancının iştahı hem mevcut olacak” dedi. 
Diğer taraftan Kılıç, Türkiye’de eylül ayına kadar hisse ve tahvil piyasasından 4-5 milyar dolarlık bir çıkış olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Hürriyet