Krizin Panzehiri Gayrimenkul

19/08/2011

Serveotel Başkanı Ömer İsvan gayrimenkul ve bankacılık sektörünün Türkiye’yi krize karşı ayakta tutan iki sektör olduğunu belirtti

a22_08Serveotel Başkanı Ömer İsvan başta Çin, Singapur olmak üzere uzakdoğulu fonların Türkiye gayrimenkul sektörüne ilgilerinin arttığını söyledi.

Turizm ve gayrimenkul sektöründe ağırlıkla A Plus projelere danışmanlık hizmeti veren Serveotel Corporation Başkanı Ömer İsvan, Honkong, Singapur ve Çin gibi Uzakdoğulu fonların Türkiye ile son dönemde çok yakından ilgilendiklerini ifade etti. İsvan, “Örneğin Çinli fonlar, Antalya ve İstanbul’daki resort ve şehir otellerini satın almakla ya da ortak olmakla ilgileniyor. Amaçları satın almakla başlayıp sistemi öğrenerek yenilerini kendileri yapmak. Çinliler şu an için turizm alanıyla ilgili ancak gayrimenkule olan ilgileri de eli kulağındadır” dedi.

Yabancı Yatırımcı "Klavuz Kaptan" Arıyor

İsvan, uluslararası yatırımcıların ve fonların Türkiye’ye ilgisinin son dönemde arttığına ve realize olmaya yönelik adımlar atıldığını kaydetti. Türkiye’nin Ortadoğu, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu’ya yatırım yapan yabancı fon ve şirketlerin bir çoğunun shortlistinde, hatta shortlistinin zirvesinde olduğuna dikkat çeken İsvan, “Ancak Türkiye’de mevzuatın şeffaf olmaması, yabancı yatırımcıyı körebe oynar gibi bir konuma sürüklüyor” dedi. İsvan, yabancıların Türkiye’de kendilerine klavuz kaptanlık yapacak şirket arayışında olduklarını vurlayarak, “Yabancı fon ve yatırımcılar, hangi yolu izleyeceklerini, o yolda neyle karşılaşacaklarını bilemedikleri ve piyasada Türkiye’de iş yapmanın karakterini çözmüş firmalarla rekabet etmek durumunda kaldıkları için zorlanıyorlar. Bu yüzden kar marjlarını düşürme pahasına Türkiye’ye bir ortakla, partner bularak ya da ruhsatı alınmış projeler yoluyla girmeyi tercih etme eğilimindeler. Yeni yeni gelişen bir diğer trend ise ortak olmadan, hisse almadan yerli bir partnerden sadece ‘kılavuzluk’ hizmeti almak” diye konuştu.

Serveotel olarak, bu trendi 2 yıl önce farkederek şirket içinde Serveinvest adında bir bölüm oluşturduklarını anlatan, Serveotel Yönetici Ortağı Ayla Heyfegil de önümüzdeki 2 yıl boyunca bu yeni gelişen işbirlikliklerinin çoğalmasını beklediklerini ifade etti.

Krizin Panzehiri Gayrimenkul

Gayrimenkul, bankacılık sektörlerinin Türkiye’yi krize karşı ayakta tutan iki sektör olduğunu vurgulayan İsvan, Türkiye’nin krize girmemesinin en önemli nedenlerinden birinin Türkiye’de bu dönemde konut fiyatlarının düşmemesi ve firmaların farklı finansal modellerle satışlara devam edebilmesi olduğunu söyledi. Bu döneme farklı finansal modellerin damga vuracağına değinen İsvan, “Kur fiksleme, dövizden TL’ye dönme gibi alternatiflerin yanında teslimden sonra ödeme ve şirket bünyesinde vadelendirme gibi seçenekler çoğalacak” dedi.

Kaynak: Sabah