Yüksek Oranlı Krediyi Bırakmak İstemeyen Bankalardan Yeni Taktik

10/07/2013

Kredi faiz oranlarının düştüğü dönemde daha uygun kredi bularak eskisini kapatmak isteyen şirketlere uygulanan "yüzde 10'luk kapama komisyonu" taktiği bitti. Bankalar artık ne kapama ne de yapılandırma komisyonu istiyor.

1. Faiz oranları düşerken yüksek oranlı krediyi bırakmak istemeyen bankalar yeni taktik geliştirdi
2. Tefeci faizinden kurtulmak isteyenler kredi kapatmaya gittiğinde kötü sürprizle karşılaşıyor
3. Bazı bankalar, kredi kapatmak isteyen işadamını kaçırmamak için 'hayır' yanıtını veriyor

Bankalar artık ne kapama ne de yapılandırma komisyonu istiyor. Kredi faiz oranlarının düştüğü dönemde daha uygun kredi bularak eskisini kapatmak isteyen şirketlere uygulanan "yüzde 10'luk kapama komisyonu" taktiği bitti. Bu nedenle kredisini kapatmak isteyen şirketin ucuz maliyetle para bulmadan önce bankasının kapısını çalarak 'onay' alması gerekiyor. Bankalar yeni taktiği son olarak Türkiye'nin önde gelen lojistik şirketlerinden birisinde uyguladı. Uluslararası şirketin sahibi işadamı, 5 milyon liralık krediyi yapılandırmak için başka bir bankadan daha uygun şartlarda para buldu. Bankasına giderek, kredisini kapatmak istediğini ve erken kapatma komisyonunun oranını sordu. Ancak banka işadamına "Kredinizi yapılandırmıyoruz. Böyle devam etsin" yanıtı verdi. Sabah'a konuşan işadamı, "Artık kapama komisyonundan vazgeçmişler. Yüksek faizle verdikleri krediyi kapattırmak istemiyorlar. Bu kredinin faiz oranı, kapama komisyonundan alacakları paradan daha fazla getiri sağlıyor" diyor.

Yüksek Faize Devam

Ankara Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Değer, üyelerinden birçoğunun bu konuda sıkıntı yaşadığını belirterek, "Bankalar kredi kapatmamayı yeni bir taktik olarak faizlerin düştüğü dönemde işadamlarının önüne sürüyor" dedi.

Yeni Strateji: Sisteme Giren-Çıkamaz

Faizlerin yüksek olduğu dönemde yıllık yüzde 17-19 gibi tefeci faizleriyle kredi alan işadamları, oranların düştüğü dönemde bankaya giderek ucuz para bulup eski krediyi kapatıyor. Bunun için de aldıkları kredinin yüzde 4-10'u kadar kapatma cezası ödemeyi kabul ediyorlar. Çünkü, bu yapılandırma ya da erken kapatma cezasına rağmen, yeni krediyle daha az para ödeniyor. Yani bankanın kârı düşüyor. Ancak bazı bankalar şimdi kredi kapatmayı da kabul etmemeye başladı.

Kaynak: Sabah