Yumuşak İniş için Faizler Aşağı Gelmeli

03/02/2012

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2012'de bankacılık sektöründe kârlılığın 2011'e göre biraz daha iyi olabileceğini söyledi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2012'de bankacılık sektöründe kârlılığın 2011'e göre biraz daha iyi olabileceğini söyledi.

Bloomberg HT'de yer alan açıklamalarında Özen, "Kârlılık Türk bankacılık sektöründe çok önemli. Türk bankacılık sektörünün kârlı çalışmayı daha fazla yapması lazım ki sermaye biriktirebilsin. 2012'de 2011'e göre karlılığın biraz daha iyi olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Özen, faizlerin yüksek seviyesinin yumuşak iniş senaryosuna yardımcı olabilmesi için de aşağı gelmesi gerektiğini belirterek, "Kredilerde ciddi faiz yükselmeleri var. Bu da daha çok sert inişe işaret edebilir. Faizlerin yüksek olmasının nedeni de fonlama maliyetleri. Maliyetler 13-13.5 seviyelerine geldi. Bunun üstüne de kredi maliyetleri eklendiğinde 17'lere kadar gidebilmektedir. Bu senaryo yumuşak iniş senaryosuna ne kadar yardımcı olur bilmiyorum. O yüzden de faizlerin aşağı gelmesi lazım" diye konuştu.

İkinci Çeyrekte Munzam İndirimi Gelebilir

Yılın ikinci çeyreğinde munzam karşılık indirimlerinin de gelebileceğini belirten Özen, bunun da kredi maliyetlerini aşağı çekeceğini, ancak bunların olması için de Merkez Bankası'nın portföy girişlerinin kalıcı olup olmadığını izleyeceğini söyledi.

Portföy yatırımlarının ülkeye gelmeye başladığına dikkat çeken Özen, Merkez Bankası'nın sermaye girişlerinin kalıcı bir şekilde devam edeceğini görmesi durumunda koridorun orta seviyelerinden, yüzde 7.5-8'lerden fonlama yapabileceğini belirterek, bu imkanların TCMB'nin elinde olduğunu ve bunu esnek olarak kullandığını ifade etti.

Merkez Bankası geçen sene 20 Ekim'de gecelik borçlanma faizini yüzde 5'te tutarken, gecelik borç verme faizini yüzde 9'dan yüzde 12.5'e çıkararak faiz koridorunu genişletti.

Kaynak: Dünya