Yunanistan'da Konut Kredisini Ödeyemenlerin Evleri Satılacak

12/08/2012

Yunanistan’ın kreditörleri bankalardan konut kredisi almış ve kredi borçlarını geri ödemekte zorlanan kişilerin evlerinin müzayedeye çıkartılmasına yeninden izin verilmesini talep etti.

Troyka heyetinin, aldıkları konut kredilerini bankalara geri ödeyemeyenlerin evlerinin müzayede çıkartılmasını talep ettiği ifade edildi. Ta Nea gazetesinin bugün ana manşetten verdiği ve Azınlıkça Online ekibinin Türkçeye çevirdiği habere göre, Yunanistan’ın kreditörleri bankalardan konut kredisi almış ve kredi borçlarını geri ödemekte zorlanan kişilerin evlerinin müzayedeye çıkartılmasına yeninden izin verilmesini talep etti.

Troykanın bu uygulamanın sadece bankalara yüklü miktarda borçları olanlar için değil küçük kredi borçları olanları da kapsamasını istediği ifade ediliyor. Böylece 100 binin üzerinde gayrimenkulün açık arttırmayla satışa çıkartılacağı değerlendirmesini yapan heyetin, 100 bin gayrimenkulün toplu bir şekilde satışa çıkartılması durumunda fiyatların düşeceği ve emlak piyasasının canlanacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Hatırlanacağı üzere daha önce alınan önlemlerle 2012 yılı sonuna kadar 200.000 Euro’ya kadar kredi borcu olanların gayrimenkullerinin müzayede çıkartılması yasaklanmıştır. Bu da kısaca konut kredisi borcu olanların evlerinin müzayedeye çıkartılamayacağı anlamına geliyor. 2012 yılı sonunda geçerliliği ortadan kalkacak önlemin daha fazla uzatılmamasını isteyen troyka heyetinin bu talebinin kabul etmesi durumunda, 2013 yılı başlarında binlerce ev düşük fiyattan açık arttırmayla satışa çıkartılacak. Diğer taraftan bankalar da bu durumu önlemek için yeni kredi paketlerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şu an için Yunanistan’da kredi borcunun geri ödemek için tanınan azami süre 40 yılken, bankalar İngiltere’de olduğu gibi bu süreyi 99 yıla çıkarmayı planlıyor.

Kaynak: Azınlıkça