Yüzde 75′lik Konut Kredisi Sınırlandırması İsabetli Bir Karar

11/08/2011

BDDK'nın konut krdilerini yüzde 75′le sınırlandırmasının ne denli isabetli olduğunu krizin yayılmaya başladığı şu günlerde daha net biçimde görülebiliyor.

a_03Merkez Bankası Büyümeyle Devam Kararı Aldı

Son günlerde gündemi belirleyen tek konu Amerika Birleşik Devletleri’nden başlayarak neredeyse tüm Avrupa’yı etkisi altına alan küresel kriz ve olası etkileri.Aslında bu krizin ipuçları aylar öncesinden ulaşmıştı Türkiye’ye.

Ocak ayında BDDK, konut bedelinin yüzde 75′inin konut kredisi olarak verilmesine ilişkin sınırlayıcı bir karar almıştı. Şimdi bu kararın ne denli isabetli olduğunu krizin etkilerinin dalgalanarak yayılmaya başladığı şu günlerde daha net biçimde görebiliyoruz.

Geçen hafta Merkez Bankası Başkanı’nın, faizlerin yıl sonuna kadar yükselmeyeceğine ilişkin açıklamaları da büyümede konut sektörünün lokomotif olduğunun bir kez daha teyidiydi çünkü Merkez Bankası risk almış ve bu küresel krizi büyümeyle aşma konusunda hedef koymuştu. Panik yapmaya ise hiç mi hiç gerek yoktu.

Türkiye ise ilk kez, kendi iç ekonomik sorunlarından dolayı değil, dış sorunlardan etkilenmemek için önlemler alıyor. Ekonomistler bu durumun geçici olduğunda ve çözülebileceğinde hemfikirler. Şimdiye dek birçok kriz atlatan inşaat sektörü ise geçmişten gelen deneyimlerini bu defa da devreye sokacak, sorunların üstesinden gelecektir.

Geçen ay yapılan bir araştırmaya göre konut satın almak isteyenlerin oranı halen yüksek çıkmakta. Demek ki tüketici son yaşananlardan psikolojik olarak etkilense de konut ihtiyacı devam ediyor.

Peki Ne Yapmalı?

Öncelikle gayrimenkul pazarlamasında müşteri odaklı teknikler ile imaj ve prestij çalışmalarına önem verilmeli, markalaşmaya yönelmeli, satış odaklı değil, hizmet odaklı faaliyet gösterilmeli.

Öte yandan mortgage sisteminin temel hedeflerinden biri de gayrimenkul sektöründeki kayıt dışılığın önlenmesi. Gayrimenkullerin alım-satımı sırasında gerçek bedel üzerinden vergisinin ödenmiş olması ve kayıtlara geçmesi çok mühim. Konut kredisi faizleri yüzde 1′in üzerinde. Bankaların da konut kredileri ile ilgili masrafları düşürmeleri, kredi ile konut sahibi olmak isteyenlerin satın alma kararını vermelerinde etkili olacaktır.

Kaynak: Sabah