Artık Tapuda Konutun Net Metrekaresi Görünecek

26/03/2013

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak yasal düzenleme ile projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresinin kullanılacağını belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak yasal düzenleme ile projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresinin kullanılacağını belirtildi. İmar Kanun Taslağı'na eklenen yeni madde ile konut satışlarında yaşanan metrekare sorununun çözülerek, projede görünen metrekare ile evin gerçek metrekaresi arasındaki farklılığın ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Evin metrekaresi ne ise belediye kayıtlarında da o görünecek ve satış yapıldığı anda tapuda net metrekare bilgileri yer alacak.

Evin Büyüklüğü Kolaylıkla Anlaşılabilecek

Özellikle yabancılara satılan konutlarda yaşanan problemlere de çözüm olacağı düşünülen düzenleme ile balkon dahil, bahçe dahil, brüt, vb. ifadelerle yüksek gösterilmeye çalışılan metrekare bilgileri de netleşecek. Dairenin izdüşümünden duvarlar çıkarılarak ner metrekare belirlenecek.

Tüketiciyi Yanıltan İfadeler Ortadan Kalkacak

Brüt metrekareye apartman holü, kömürlük, asansör boşluğu, merdiven ve kat sahanlıklarının da dahil edilerek satışlar yapılması, brüt daire metrekaresi ile net metrekare arasındaki farkın yüzde 50'ye kadar çıkmasıyla artan tüketici şikayetleri üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordineli olarak çalışma kararı aldı.

Net Metrekareye Neler Dahil

Konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler, kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merdiven, sahanlık, asansör, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, bina içindeki garajlar, faydalı alan dışında bulunuyor. Evin net metrekaresi "duvarlar arasında kalan faydalı alan" oluşturuyor.

Kaynak: KrediPazarı