Değişken Faizli Konut Kredisi Neden Tercih Edilmiyor?

20/08/2013

2007 yılında yürürlüğe giren 5582 Sayılı Mortgage Yasası ile kira eder gibi ev sahibi olma amacıyla konut kredisinde ürün çeşitliliği arttırılmıştır.

2007 yılında yürürlüğe giren 5582 Sayılı Mortgage Yasası ile kira eder gibi ev sahibi olma amacıyla konut kredisinde ürün çeşitliliği arttırılmıştır.

Sabit faiz ve değişken faiz uygulamalarından, değişken faiz uygulamasının br süre sonra etkin olarak kullanılmadığı görülmüştür.

Konut kredisi kullanan tüketici sabir oranlı konut kredisinde uygulanan faiz oranına göre kredi taksitlerini vade boyunca öder ve faiz oranlarının dalgalanmasından, iniş-çıkışlarından etkilenmez.

Değişken faizde ise tavan ve taban fiyat uygulamasına bağlı olarak konut kredisi faizlerindeki değişikliğe göre oranlar arttıkça ödenecek taksit tutarları artar ya da oranlar düştükçe taksit tutarları düşer.

Bu durumda faiz oranlarının stabil olmadığı, sürekli yükselme eğişimi gösterdiği ülkelerde sabit faiz oranlı konut kredisi tercih edlir. Tersi durumda ise değişken faiz oranlı krediyi tercih etmek cazip olacaktır.

Kredipazari.com değişken faiz oranlı konut kredisinin tercih edilmemesinin nedenlerini şu şekilde açıkladı:

- Ülkedeki yüksek enflasyon ve ekonomide istikrarsızlık

- Tavan ve taban fiyat oranının doğru belirlenememesi

- Refinansmanda yaşanabilecek zorluklar

Değişken faizli kredinin sabit faizli krediye göre avantajları da bulunmaktadır. Kredinin vadesinden önce kapatılması durumunda alınan erken ödeme cezası değişken faizli kredilerde alınmaz. Faiz oranlarının çok sık değişmediği ülkelerde düşen faiz oranına göre kredi taksitlerindeki ödemeler her ay azalan periyotta devam eder.

Kaynak: KrediPazarı