Konut Kredisi Faiz Oranlarında Geç Gelen Gerileme

03/09/2014

Konut kredisi faiz oranları aylık ortalama 2014 yılının ilk çeyrek döneminde artış eğilimine girdi

Türkiye İMSAD’ın 2014 Ağustos Aylık Sektör raporuna yayınlandı. Rapora göre, 2014’ün ilk yedi ayında konut satışları yüzde 9,7 oranında geriledi ve yeni konut fiyatlarındaki yıllık fiyat artışı yüzde 5,2 oldu.

Konut Satışları Yılın İlk Yedi Ayında Yüzde 9,7 Oranında Geriledi

Rapora göre, konut satışları 2014 Temmuz ayında yaşanan yüzde 20,2 oranına ulaşan keskin düşüşle birlikte yılın ilk yedi ayında yüzde 9,7 oranında geriledi. Aynı dönemde yeni konut fiyatlarındaki fiyat artışı ise yüzde 5,2 düzeylerinde gerçekleşti. İnşaat sektöründeki gerilemeye paralel olarak inşaat malzemeleri alt sektörlerinde de 2014 Haziran ayında üretim azaldı. Son dönemlerde malzeme sektörünün büyümesinde önemli payı olan ihracat artışı durağanlaştı, buna karşın ithalat 10 milyar doların altına düştü. Bu veriler inşaat malzemelerinin, ihracatın ithalatı karşıladığı başlıca sektörlerin başında yer almayı sürdürdüğünü bir kez daha teyit etti.

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Geç Gelen Gerileme

Konut kredisi faiz oranları aylık ortalama 2014 yılının ilk çeyrek döneminde artış eğilimi içine girmiş ve Mart ayında yüzde 1,10’a kadar yükselmişti. Nisan ayında ise durağanlaşan konut kredi faiz oranları Mayıs ayından itibaren gerilemeye başlamış ve ortalama aylık konut kredisi faizi oranları Haziran ayında yüzde 1,05’e, Temmuz ayında ise yüzde 1,02’ye inmişti. Ağustos ayında ise kademeli gerilemenin sürdüğü faiz ortalama oranı yüzde 1,0 olarak gerçekleşti. Bu oranın faizlerde gelinebilecek en son oran olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Kredipazarı