Konut Kredisi Hesaplama Araçları Nasıl Kullanılmalıdır?

31/01/2017

Konut Kredisi Hesaplama Araçları Nasıl Kullanılmalıdır?

En hesaplı konut kredisini seçmek için öncelikle bütçeye en uygun krediye karar vermek gerekir. Konut kredisi hesaplama yöntemlerinden birini seçerek en hesaplı krediye kolaylıkla ulaşılabilir. alınacak krediye karar vermeden önce bütçe planlamasını doğru yapmak gereklidir. Aylık gelir, ek gelir, aile geliri, prim, gibi gelirler toplanarak belirlenen gelirden, giderler çıkarılarak elde edilen rakamla, alınacak kredinin taksitleri karşılaştırılır. Kredi taksitlerinin elde edilen rakamı aşmaması gerekir. Aksi halde ödemelerde aksalamar oluşabilir ve kredinin temerrüde girme riski artar.

Farklı konut kredisi hesaplama araçları bulunmaktadır.

1. Alınacak konut kredisinin tutarı ve vadesi seçilerek  aylık taksit ödemeleri hesaplanarak bankalar karşılaştırılır ve en uygun konut kredisine başvurulur.

2. Gelir, gider ve peşinat bilgilerini girilerek, bankaların kullandırabileceği konut kredisi rakamı hesaplanabilir.

3. Son bir kaç sene içinde konut kredisi kullandıysa, konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşlerden yararlanılarak taksitler azaltılır ve daha az faiz ödenir. Refinansman (kredi transferi, kredi yeniden yapılandırma) avantajlarından yararalanılır.

En Düşük Konut Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

En düşük faiz oranına sahip banka her zaman en avantajlı banka olmayabilir. Faiz oranının yanında bankanın aldığı masrafları da hesaba katmak gerekir. Tüketici kredi süresi boyunca cebinden çıkacak net rakama göre karar vermelidir. Bankanın talep ettiği masrafların net olarak öğrenilmesi gerekir. Krediye ödenecek faiz, sigortalar, ekspertiz, dosya ücreti (kullanılacak kredinin max. %0.5'i ile sınırlandırılmıştır), avukatlık ücreti (her banka talep etmez), masraf kalemlerini oluşturur. Kredibilitesi yüksek müşteriyi kaybetmemek adına banka, faiz oranlarını ve masrafları kişiye özel hazırlayarak indirimli faiz oranı sunar.

Kaynak: KrediPazarı