Kredi Başvuru Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

13/05/2016

Kredi başvurusu yapmadan önce aylık gelire göre bütçe planlamasının yapılması gerekir.

Kredi başvurusu yapmadan önce aylık gelire göre bütçe planlamasının yapılması gerekir. Kısa vadeli borç, tüketicinin faiz yükünü azaltır. Aynı zamanda borcun kısa sürede bitmesiyle tüketici, ileriye dönük planlamalarını daha rahat yapar. Büyük yatırımlar için (ev,işyeri,arsa alımları gibi) alınacak kredilerde, daha dikkatli davranmak gerekir. Borcun kısa sürede bitmesine odaklı yapılan bir ödeme planı, ödemelerde zorlukların yaşanmasına neden olabilir. Sabit giderler, hesapta olmayan harcamalar (sağlık, ev ve araç bakım, çocuk eğitim giderleri vs) için ayrılacak miktarlar aylık gelirle endekslenerek ödeme planı oluşturulmalıdır.

İhtiyaç kredileri kredi türleri içinde batık oranı en yüksek kredi türüdür. İhtiyaç kredisi kullandırımlarında bankaların teminat ve kefil istememesi , sadece gelir düzeyine bakarak krediye onay verilmesi geri ödemelerde sıkıntıların yaşanmasına, dolayısıyla batık kredilerin artmasına neden olmaktadır. Konut kredileri rakamsal olarak ihtiyaç kredilerinden fazla da olsa, evi kaybetme korkusuyla kredi ödemelerinin daha düzenli yapıldığı görülmektedir.

Sonuç olarak ihtiyaca yönelik kredi tutarı belirlendikten sonra kredi hesaplama yapılmalı ve aylık gelire göre ödenebilecek tutar belirlenmelidir (kredi taksitleri aylık gelirin maksimum %45'i civarında olmalı). Kredi vadesi seçimi buna göre yapılmalıdır. Vade süresi içinde kredi faiz oranlarında düşüş olması durumunda yeniden yapılandırma koşulları araştırılmalı; yeniden yapılandırma düşünüyorsa, eski-yeni faiz oranı bandı karşılaştırması yapılmalı ve kredi masrafları da dahil edilerek yapılandırmanın karlı bir işlem olup olmadığına karar verilmelidir.

Kaynak: KrediPazarı