YapıKredi'den Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi

14/03/2014

Kentsel Dönüşüm konut kredisi %4 faiz desteği ile 120 aya varan vadelerle kullanılabiliyor.

Deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin modern şehirleşme yolunda nitelikli ve depreme dayanaklı yapı ihtiyacı her geçen gün artıyor. Yapı Kredi Bankası, risk taşıyan yapıların yenilenmesine yönelik kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ihtiyaç sahiplerine kredi desteği veriyor.

Yapı Kredi'nin Bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından hazırlanmış riskli yapı tespit raporu ile konutunun / işyerinin riskli olduğunu tespit eden mülk sahiplerine;

-Başka bir yerde konut / işyeri almak için

-Konutunu / işyerini yeniden inşa etmek için uygun ödeme seçenekleri ile farklı finansman alternatifleri sunuyor.

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında Yapı Kredi bankası faiz destekli Kentsel Dönüşüm Kredisi'nden yararlanabilmek için aşağıdaki koşulların yerine getirmesi gerekiyor.

a. Taşınmazlar ile ilgili olarak Riskli Yapı Tespit Raporunun olması ve sadece bakanlıkça yetkilendirilmiş bu kuruluşların yetkilerilerinin, bulundukları il/ilçe sınırları için geçerli olması gerekiyor.

b. Riskli Yapı Mülk sahiplerinin en az 2/3 çoğunluk ile kentsel dönüşüm uygulamasına girilmesine onay vermesi kanun gereği zorunluluk olup alınan kararların Yönetim Karar Defterinde yazılı olarak yer alması ve kat maliklerince imzalanmış olması gerekiyor.

c. Mülk sahiplerinin, asgari 2/3ünün (arsa payı bazında) malikler kurulu alınarak, müteahhit ile aralarında sözleşme imzalamaları gerekiyor. (Yeniden inşa kredisi için)

d. Konut kredisi veya İşyeri kredisi kullandırımı yapılabilmesi için projenin yapı ruhsatı, kat irtifak tapuları ve inşaat all risk sigortası tesis edilmiş olmalısı gerekiyor. (yeniden inşa kredisi için)

Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi

Kentsel Dönüşüm konut kredisi %4 faiz desteği ile 120 aya varan vadelerle kullanılabiliyor.

Kentsel Dönüşüm İşyeri Kredisi

Kentsel Dönüşüm İşyeri Kredisi ise %3 faiz desteği ve 84 aya varan vadelerle hak sahiplerinin kullanımına sunuluyor.

Faiz desteği taksit tutarlarının eksiksiz ödenmesi durumunda, taksit ödemelerini takiben, bakanlık tarafından hak sahibinin hesabına aktarılıyor.Bağımsız bölüm başına anahtar teslim tutarının tamamına kadar konut veya işyeri kredisi kullandırılabilmekte olup kredi tutarı 100.000 TL'ye kadar olan kentsel dönüşüm kredileri için, faiz desteği devlet tarafından sağlanıyor. 100.000 TL'den fazla olan kredilerde, 100.000 TL'den sonrası için faiz desteği sağlanamıyor. Bir hak sahibinin 5'ten fazla ev sahibi olması durumunda, faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 500.000 TL'yi geçemiyor.

Kredi Kullanım Süreci

Başvuru sonrasında banka tarafındad, anlaşma yapılan müteahhit firma incelenerek, gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilyor. Firmanın koşulları sağlaması durumunda talep, değerlendirilmeye alınıyor.

Konut kredisi talebi,banka tarafından onaylandığı taktirde, ilgili talep Bakanlık ile paylaşılıyor. Bakanlık'ın yapacağı inceleme sonucunda kredi talebi uygun bulunursa faiz destekli Kentsel Dönüşüm Kredisinden yararlanılabiliyor.

Kaynak: KrediPazarı