Yeni Yönetmeliğe Göre Konut Kredisinde Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanacak?

02/12/2015

Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde konut finansmanı kuruluşu (banka), akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmakla yükümlü tutuluyor.

28 Mayıs 2015'de Resmi Gazete'de yayımlanan ve 28 Kasım 2015'de yürürlüğe giren Konut Finansman Sözleşmesi yönetmeliğinde tüketiciyi koruyan maddelere yer verildi. Yeni yönetmeliğe göre, tüketiciler, vadesi gelmemiş bir veya birden çok konut kredisi taksitini ya da kredi borcunun tamamını erken ödeyebilecek. Bu durumda banka, erken ödenen tutara göre tüm faiz ve diğer maliyetlerde indirim yapacak. Tüketicinin ödeyeceği "erken ödeme tazminatı", indirim miktarından fazla olamayacak.

Yeni yönetmelikle, tüketicilere konut kredileri için ilk defa peşin faizden indirim hakkı sağlanıyor. Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde konut finansmanı kuruluşu (banka), akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmakla yükümlü tutuluyor.

Gecikme faiz oranından yaklaşık 0.5 puan daha düşük olan akdi faiz, dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden hesaplanan faiz olarak tanımlanıyor. Yönetmelikten önce bankalar, kalan hesap bakiyesine, asgarî tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgarî tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise gecikme faizi uyguluyordu. Yeni yönetmelikle birlikte bankalar, akdi faiz üzerinden kredi hesaplaması yapacaklar.

 

 

Kaynak: KrediPazarı